Acţiunile campaniei Ascultă Oraşul NeVăzut

“Cum e să nu vezi, mă întreabă un copil de vreo 5 ani, în urmă cu ceva timp.

I-am răspuns, închide ochii şi încearcă să mergi prin cameră.

După câteva schimbări de direcţie, copilul a intrat într-o mobile. Ei, cum e? îl intreb.

E super, numai că nu ştiu pe unde mă duc”.

Proiectul “Paşaport de succes pentu copii şi tineri cu deficienţe de vedere”, dezvoltat de Asociaţia Pontes, în parteneriat cu ASCOR, filiala Cluj, şi DASM Cluj, îşi propune să răspunda unor întrebări, dar şi să ajute nevăzătorii în relaţia lor directă cu autorităţile publice, prin campania, “Ascultă Oraşul Nevăzut”.

Luna martie conţine o serie de evenimente de vizibilitate socială, primul seminar pe tema incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, cu predilecţie a celor de vedere, la care au fost invitaţi experţi internaţionali.

Experţii din Belgia, au prezentat situaţia la nivel de ţară, precum şi a Occidentului, sugerând modalităţi de implementare a soluţiilor, şi la nivel de Cluj, sau România. Este extrem de importantă crearea unui grup de lucru la nivel de Primărie, împreună cu ONG-urile implicate, părţile punîndu-se de accord asupra posibilităţilor şi a modalităţii de operare cu ele.

Campania a organizat şi o sesiune de sensibilizare la Casino în Parcul Central, unde unui număr de 50 studenţi, li s-a cerut să accepte provocarea condiţiei de nevăzător, orientîndu-se cu ajutorul bastonului alb.

Cina pe întuneric, v-aţi pus vreodată problema cum e sa mâncaţi fără să vedeţi ce? Campania “Ascultă Oraşul Nevăzut”, a răspuns şi întrebării acesteia, cel puţin pentru un număr de aproximativ 200 de persoane. Şi nu e numai atât, daca pentru văzători experrienţa este oricum inedită, atunci trebuie menţionat faptul că, ospătarii sunt orbi, şi reusesc să acopere bine servirea mesei. La finalul acţiunii, reacţia este unanimă, mai vrem!

Proiectul “Paşaport de succes, pentru copii şi tineri cu deficienţe de vedere”, transmite un mesaj şi altor categorii sociale, în diferitele acţiuni de sensibilizare, au fost prezentate tehnologiile asisitive necesare nevăzătorilor, fiind discutate evident, competenţele lor. Ne-am deprins sa fim, fie maseuri, fie profesori în şcolile de specialitate, sau, până în anii 90, angajaţi ai atelierelor de cartonaje. Deşi timid, aria profesională evoluează, aşa încât, nevăzătorii pot fi şi  programatori, dj de radio, operatori call center.

Prin acest proiect, răspundem şi întrebărilor fireşti de relaţionare, oferind aşa numiţi “itemi de relaţionare”, cum să te comporţi cu nevăzătorul în: staţia de autobus, în gară, în magazin, sau alte situaţii cotidiene, unde este nevoie de suport.

“Paşaport de succes, pentru copii şi tineri cu deficienţe de vedere” este un proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Scopul proiectului este diminuarea barierelor de comunicare dintre văzători şi nevăzători în spaţiul public şi diminuarea discriminării în relaţiile nevăzătorilor cu instituţii publice şi firmele private din judeţul Cluj.