Comunicat post-eveniment Seminar Internaţional

Integrarea socială a persoanelor cu deficienţe de vedere în spaţiul European

 

Asociaţia PONTES în parteneriat cu Direcţia de Asistenţa Socială şi Medicală Cluj-Napoca şi cu A.S.C.O.R. – filiala Cluj a organizat Seminarul Internaţional “Integrarea socială a persoanelor cu deficienţe de vedere în spaţiul European“ în zilele de 2 şi 3 Martie 2016, în Sala de conferinţe din incinta Hotelului Victoria din Cluj-Napoca (Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 54-56).

Seminarul a abordat tematica deficienţei de vedere şi s-a adresat specialiştilor din instituţiile publice şi private locale care au avut posibilitatea de a afla informaţii utile despre deficienţa de vedere şi de a înţelege nevoile persoanelor cu această dizabilitate.

Pe parcursul evenimentului au fost abordate subiecte precum: drepturile persoanelor cu deficienţe de vedere, integrarea în muncă şi accesibilizarea mediului fizic (clădiri și spații publice) pentru persoanele cu deficienţe de vedere, integrarea educativă a copiilor şi tinerilor cu deficienţe de vedere. Seminarul a oferit şansa unei interacţiuni directe cu invitaţii internaţionali recunoscuţi în domeniu care au prezentat modele de bună practică privind integrarea socială a tinerilor cu deficienţe de vedere, în speranţa ca acestea vor oferi un impuls pentru schimbări îndrăzneţe în viitor şi în ţara noastră.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Paşaport de succes pentru copii şi tineri cu deficienţe de vedere”, finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Proiectul îşi propune reducerea inegalităților și a excluziunii sociale a copiilor și tinerilor cu dizabilități (deficiențe de vedere) prin implicarea participativă a actorilor sociali publici și privați locali într-o rețea sustenabilă pe termen mediu și lung, la nivelul comunității.